Metode prin care poți avea un somn relaxant și odihnitor, chiar dacă suferi de anumite boli

de: Mădălina Bahrim
20 03. 2021

Calitatea somnului ne afectează în mod direct activitatea din timpul zilei. De câte ori nu te-ai simțit obosit, lipsit de energie sau chiar irascibil, după o noapte în care nu te-ai odihnit bine? Știm răspunsul, fiecare dintre noi a trecut prin asta. Dar situația se poate îmbunătăți.

Există anumite tehnici, trucuri dar și poziții de somn care îți pot îmbunătăți calitatea odihnii tale.

Poate că știi că e bine să eviți culoarea albastră din camera de dormit, să închizi ecranele cu 30 de minute înainte de a adormi, să nu mănânci o mâncare copioasă înainte de culcare și să ai o temperatură constantă în cameră, înainte de a adormi, pentru un confort îndelungat. Ei bine, cel puțin la fel de importante sunt și pozițiile în care dormi, mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni.

Experții recomandă să explorezi cât mai mult, găsește poziția care te face să te simți bine și folosește-o. Poate că de ani de zile obișnuieșți să adormi pe burtă și nu te simți odihnit, însă te-ai gândit să schimbi abordarea? Să încerci o altă poziție?

Nu te corecta atunci când dormi

Atunci când stăm în poziție verticală, trebuie să fim atenți să ne corectăm poziția, să ne așezăm în așa fel încât să putem întreprinde activitățile pe care ni le dorim, să putem lua o anumită poziție.

Însă în somn nu e nevoie de asta. Nu îți aduce acest aport de stres suplimentar și inutil. Relaxaeaza-te și stai așa cum te simți mai confortabil, fără să tinzi să adopți un anumit standard.

Recomandarea experților

Dacă nu te poți relaxa din prima pe deplin, fă exercițiul următor: concentrează-te, separat, pe fiecare parte a corpului tău și da-i poziția în care se simte cel mai bine. De exemplu, dacă ai ajuns la gât, întoarce te și pe partea stânga și pe dreaptă, flexează-l până când simți că te-ai relaxat în acea zona.

Procedează la fel cu fiecare parte a corpului tău. Vei obține, per ansamblu, o poziție relaxantă.

Poate nu obișnuită, însă am spus mai sus că nu e nevoie să te corectezi. Ești aici pentru a te odihni, nu pentru a sta la birou, în fața șefului, nu-i așa?

Nu dormi pe spate dacă sforăi sau suferi de apnee sau arsuri la stomac

Specialiștii spun că nu e indicat să dormi pe spate dacă sforăi sau suferi de apnee, pentru că dormitul pe spate determină gravitația să acționeze împotriva căilor respiratorii, încurajându-l să se închidă mai mult, a explicat dr. Clete Kushida, director medical al Stanford Sleep Medicine Center .

80% dintre persoanele care îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru apneea de somn nu sunt diagnosticate și că unii oameni au apnee de somn pozițională, care apare mai ales atunci când ajung pe spate.

De asemenea, somnul pe spate poate să nu fie deosebit de grozav pentru cei care suferă de arsuri la stomac, spun experții.

E indicat să dormi pe partea stângă

Experții recomandă mai degrabă somnul pe partea stânga, decât pe cea dreaptă, mai ales pentru persoanele care suferă de arsuri gastrice.

Poziția laterală e ideală și dacă suferi de dureri de spate sau gât

Poziția laterală e ideală și dacă suferi de dureri de spate sau gât, spun specialiștii. Dar în acest caz trebuie folosită salteaua și perna pentru a poziționa coloana vertebrală în linie dreaptă de la cap până la bazin. Cu cât este mai paralelă cu podeaua, cu atât va trebui să suporte mai puțin tensiunea coloanei vertebrale.

Dacă vrei să îți menții o anumită poziție laterală tot timpul nopții, e indicat să îți pui o pernă în spate. E inofensiv, spun experții.

Dormitul în cuplu

E indicat ca persoanele care obișnuiesc să doarmă cu partenerii ținându-se în brațe să utilizeze perne cu decupaje pentru braț.

Mergi să îți cumperi o saltea? Iată ce trebuie să faci pentru a alege produsul ideal

Atunci când mergi la cumpărături pentru a-ți achiziționa o saltea, petrece cât mai mult timp pe ea, pentru a vedea dacă îți provoacă probleme, inconfort și dacă e potrivită pentru tine. Nu cumpăra doar în funcție de preț, de dimensiune și de alte caracteristici de acest gen. Calitatea saltelei constă în calitatea somnului pe care ți-o conferă!

În timpul somnului te-ai putea întoarce în poziția care te dezavantajează. Cum eviți asta?

Nu știi ce faci în somn. Poate că, atunci când adormi, ai grijă să o faci în poziția potrivită pentru ține și să eviți culcarea pe spate, așa cum am spus mai sus, însă în timpul somnului te poți întoarce așa inevitabil.

Unii oameni încearcă să evite asta prin atașarea unei mingi de tenis la spate. Experții avertizează împotriva acestui lucru: îți va perturbă și mai mult somnul.

Pe de altă parte, experții au menționat alte dispozitive care ar putea merita încercate: veste cu atașamente pe spate sau dispozitive care se înfășoară în jurul pieptului. Acestea simt poziția corpului și vibrează ușor pentru a inspiră persoana adormită să își schimbe poziția.

Atenție la poziția dormitului pe burtă

Și asupra poziției de dormit pe burtă, experții recomandă să se aibă mare grijă. E indicat să folosești o pernă pentru susținerea cât de cât a gâtului. Cu vârsta, dormitul pe burtă fără sprijinul gâtului poate genera afecțiuni de sănătate, spun specialiștii.

De asemenea, dacă nu îți dorești să dobandești riduri premature pe față și gât, evită să dormi în acest fel!